<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d13417461\x26blogName\x3dSvenne+Junker\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://svennejunker.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://svennejunker.blogspot.com/\x26vt\x3d-8851567877314966097', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Thursday, October 15, 2009

Svensk uppgift att driva EU mot ett hållbart samhälle

Debattartikel i Västerbotten-Kuriren 2009-10-14
Med anledning av det informella konkurrenskraftrådet i Umeå

Den svenska regeringen fick ta över EU-rodret i kristider, med klimathot och ökande arbetslöshet. För att tackla detta har det svenska EU-ordförandeskapet lagt fram riktlinjer för hur EU ska utvecklas till ett klimatanpassat samhälle samtidigt som konkurrenskraften stärks. Regeringen vill att målsättningen om en ekoeffektiv ekonomi ska vara central i EU:s nya tillväxtstrategi och det kommer ordförandeskapet att driva under slutförhandlingen av tillväxtstrategin.

Naturskyddsföreningen uppskattar att regeringen driver denna viktiga miljöfråga under EU-ordförandeskapet. Vi har stora förhoppningar när näringsminister Maud Olofsson i dagarna har EU:s ministrar för konkurrenskraft på besök i Umeå, för att berätta om värdet av en ekoeffektiv ekonomi och lönsamheten i miljösatsningar. Gemensamma miljöskatteväxlingar, borttagande av miljöskadliga subventioner inom EU och en genomgripande grön offentlig upphandling är några av de viktigaste besluten som krävs för att omvandla Europa mot ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle.

Tidigare liknande satsningar på en miljöanpassad ekonomi har dessvärre stannat i toppmötesprotokollen. Det är nu hög tid att gå från ord till handling. EU-institutionerna måste ställa tydliga krav på medlemsstaterna. Utan kraften från bindande regler kommer hållbarhetspolitikens hjul inte att sättas i tillräcklig snabb rörelse.

En ny opinionsundersökning från Eurobarometern visar att det finns ett starkt stöd för att använda skatter som verktyg för att ställa om mot en hållbar ekonomi. Sverige har på så sätt en unik möjlighet att under hösten åstadkomma något historiskt för Europa.

Ett bra exempel är koldioxidskatt som gynnar en klimatanpassning av energianvändningen och samtidigt missgynnar verksamheter som använder stora mängder fossila bränslen. En gemensam koldioxidskatt i EU är något som den svenska regeringen hittills drivit under ordförandeskapet.

Gemensamma miljöskatter inom EU är en viktig del av den ekoeffektiva ekonomin. Vi vill att EU genomför en miljöskatteväxling om minst tio procent under det kommande årtiondet, genom hårdare beskattning av miljöförstörelse till förmån för sänkta skatter på exempelvis tjänster, inkomster eller arbete. EU bör också sätta upp tuffa minimikrav på koldioxidskatt för samtliga medlemsländer.

Trots att EU:s nuvarande strategi för hållbar utveckling, kräver att EU-kommissionen ska presenterar en vägledning för hur miljöskadliga subventioner ska fasas ut har detta ännu inte skett. EU:s ministrar för konkurrenskraft bör begär av kommissionen att den återupptar och slutför detta arbete. Statliga subventioner i ett hållbart samhälle ska inte vara bidrag till överfiske, miljöskadligt jordbruk eller produktion av icke-förnybara bränslen såsom kol.

Ett verktyg för att öka omställningen är att enskilda medlemsstater kan gå före. Därför bör reglerna för offentlig upphandling innehålla höga krav på ekoeffektivitet och möjlighet för enskilda länder att höja sina ribbor när de finner det lämpligt. Detta kan ministrarna på Umeåmötet ge EU-kommissionen i uppdrag att koordinera.

Det är viktigt att ministrarna på det informella EU-mötet i Umeå betona miljöskyddet när den ekonomiska krisen frestar medlemsstaterna till snabba och miljöskadliga beslut. Genom satsningarna på ekoeffektivitet inom EU känner vi stora förhoppningar om att Sverige kan fortsätta att styra EU mot ett hållbart samhälle.

Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen
Svenne Junker, EU-handläggare Naturskyddsföreningen

0 Comments:

Post a Comment

<< Home