<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d13417461\x26blogName\x3dSvenne+Junker\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://svennejunker.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://svennejunker.blogspot.com/\x26vt\x3d-8851567877314966097', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Monday, October 12, 2009

Handfast lösning på klimatproblemen

I dag besökte Tariq Banuri Stockholm och Kulturhuset. Ekonomen från Harvard är till vardags chef för FN:s konvention om hållbar utveckling. Han höll ett föredrag på Naturskyddsföreningens seminarieserie inför Köpenhamn, Knäckfrågor för klimatet. Som komplement till debattartikeln i DN var Tariq under sitt besök rak på sak:

Det finns ett tydligt problem - klimatförändringarna och temperaturökningen - och det finns en enkel lösning - omställning till förnybar energi.

Denna kombination av problem-lösning är mycket användbar för att brygga mellan i- och u-länderna i det pågående förhandlingsspelet inför Köpenhamn. Tariq föreslår nämligen att vi måste ha en utvecklingsbaserad approach i klimatavtalet för att få båda lägren att skriva under i december. Då blir det win-win.

Förslaget är svindlande enkelt. Vi måste göra modern energi tillgänglig och billig i u-länder. Därför att energi till stor del är och har varit grunden till ekonomisk tillväxt. Således bör energitillgång ses som en mänsklig rättighet, som en del av rätten till utveckling. Dessutom motsvarar energikonsumtionen i världen för 75 procent av de totala utsläppens av växthusgaser.

Tariq och Naturskyddsföreningen föreslår alltså att man ger ett garantipris i u-länderna för förnybar el. Tarifferna betalas genom en global fond som världens länder betalar till genom ansvarsfördelning antingen genom klodioxidskatter, utsläppshandel eller andra instrument som de själva väljer.

Keep it simple. Det är förmodligen så vi kommer att lösa förhandlingsspelet inför Köpenhamn. Jag hoppas i alla det.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home